GALLO-ROMEINS WEEKEND 7&8 OKTOBER 2017

GALLO-ROMEINS WEEKEND 2017

7&8 OKTOBER 2017

 

Na 12 edities wordt het Gallo-Romeins Weekend (GRW) niet meer door de vzw Viroviacum Romanum georganiseerd maar door onze nieuwe zustervereniging de vzw Gallo-Romeins Weekend. De formule blijft dezelfde, er zal vernieuwd en nieuwe accenten gelegd worden zonder aan kwaliteit in te boeten. We proberen alles zo historisch correct te brengen en vragen dit ook aan onze reënactors.

Er komt een eigen website www.galloromeinsweekend.be (in opbouw maar te raadplegen vanaf 15 augustus) waar je meer gedetailleerde info zal kunnen lezen. Om die periode te overbruggen vind je hier meer basisinfo.

AD ARMA

“Ad Arma” of “Te Wapen” is een kreet die gehoord werd door de eeuwen heen. Maar die wapens evolueerden ook met de tijd, niet alleen het materiaal waarvan ze gemaakt werden maar ook de vorm en dit om de doeltreffendheid te verbeteren. Het menselijk vernuft is onuitputtelijk wanneer het gaat om zijn medemens te doden in oorlogen. Het Romeinse leger heeft een hele metamorfose gekend sedert zijn ontstaan en het einde van dit leger toen het Romeinse Rijk uiteen viel. Dit kwam o.a. omdat er tegen verschillende volkeren werd gevochten die elk hun eigen wapens en gevechtstechnieken hadden maar ook omdat de wapens werden verbeterd. Tijdens het GRW kan je kennis maken met wapens en uitrustingen van de Romeinen en hun vijanden uit de verschillende periodes.

Voorlopig programma:

shows

  • Tijdslijn Romeinse legionairs: het Romeinse ‘uniform’ en bewapening door de eeuwen heen 
  • Tijdslijn “Vijanden van Rome”: wie waren ze en hoe waren ze bewapend
  • Romeinse militaire show
  • Gladiatorengevechten
  • Kruisiging van een Keltische opstandeling

Vanaf half september zal je een uurrooster van die shows kunnen raadplegen op de website www.galloromeinsweekend.be .

Wandelen tussen de Kelten, Romeinen, Gallo-Romeinen en Grieken.

Naast de shows kan je ook rustig wandelen tussen de Kelten, Romeinen en Spartanen en hun kampementen bezoeken. Daar kan je kennis maken met de vele ambachtslui. Je ontmoet er schoenmakers, wevers, wolververs, timmerlui, smeden, edelsmeden, … . Of je bezoek het legionairskamp en ontdekt hoe de Romeinse soldaat leefde, trainde en wat hij deed indien er niet gevochten werd. Bij sommige standjes kan je ook, al dan niet tegen betaling, proeven van eten en drank uit die periode.

In de binnenlocatie zijn er verschillende info- & verkoopsstandjes. Voor het ogenblik zijn de organisatoren in onderhandeling om eventueel ook enkele workshops toe te laten maar meer hierover later.