Editie 2015

Editie 2015

Panem et Circenses (Brood en Spelen)

panemetcircenses

Met “Brood & Spelen” werd het volk tevreden gehouden, althans dat dachten de Romeinse heersers. Daar werden kosten noch moeite voor gespaard. Klein begonnen werden, naargelang het Romeinse Rijk groeide en rijkdom verwierf, kolossale gebouwen neergepoot, bestemd voor het volksvertier. Ook in de “provincies” liet men het volk, hetzij op een bescheidener manier, van Panem & Circenses genieten. Er werd soms ook brood en graan uitgedeeld want ook lege magen konden voor onrust zorgen.

Wij proberen via re-enacting en living-history u iets van die toenmalige sfeer te laten proeven. Natuurlijk mogen er geen gladiatoren ontbreken, de topact in de Romeinse circussen waar bloedige taferelen schering en inslag waren. Wagenrennen kunnen we niet aanbieden wegens plaats gebrek maar onze Grieken, overwonnen door de Romeinen, brengen fragmenten van hun Olympische Spelen die op vraag van de Romeinen doorgingen, na de verovering van Griekenland. Wij hebben ze wel aangeraden, wegens onze noordelijke temperaturen, enige kledij aan te trekken.

Maar “spelen” heeft een ruime betekenis. Wij laten u ook kennis maken met bordspellen uit de Oudheid en met kinderspelen waarvan de meesten nu nog gekend zijn, soms in een andere vorm.

Al sedert de eerste editie kan u Romeins brood bij ons proeven. Onze plaatselijke bakker Marc Vanrobaeys was tot en met de 10de editie onze leverancier. Hij bakte het brood naar een authentiek Romeins recept. Wegens ziekte moest hij die taak in 2013 doorgeven aan een collega. Marc was naast onze bakker ook gepassioneerd door het GRW. Hij overleed begin verleden jaar maar gaf zijn kennis en recept door aan collega Gabriël Frimout die dit jaar voor de Romeins broden zal zorgen. Marc, het gaat je goed aan de overkant.

Ook “brood” heeft een ruimere betekenis. U zal bij verschillende groepen kunnen proeven hoe Romeinse of Keltisch eten smaakte. In onze taberna “Ovis Ridens” (het Lachende Schaap) kan u naast Romeinse Mulsum en andere wijn kennis maken met Keltische mede en Gallische biertjes eventueel begeleid met Romeinse of Keltische hapjes.

Zoals bij de vorige edities hebben we terug Romeinse legioensoldaten, een Romeins burgerkamp, een Keltisch dorp, een paar ‘verdwaalde’ Griekse krijgers en dit jaar ook een gladiatorenschool. Het aanbod kan eventueel nog groeien dus af en toe eens terugkomen op deze website kan interessant zijn.

Daemonia Nymphe

Daemonia Nymphe

Ter gelegenheid van de 10de editie in 2011 nodigden wij de Griekse muziekgroep Daemonia Nymphe uit. Zij gebruiken replica’s van oud-Griekse instrumenten om nieuwe, zelfgeschreven muziek te componeren. De thema’s van hun liederen halen ze uit de Griekse oudheid. Hun optredens baden in een mystieke sfeer dankzij klassieke gewaden en maskers.

Deze editie zijn ze terug onze gast, deels op hun eigen verzoek omdat ze het GRW zo’n tof evenement vonden. In samenwerking met OC de Forum treden zij met een volledige show op in het OC op vrijdag 2 oktober om 20u. Tickets en info krijg je via telefoonnummer 056 95 24 17 of cultuur@wervik.be .

Op 3 & 4 oktober zijn ze aanwezig op het GRW met beperkte optredens maar vooral om uitleg over de klassieke instrumenten te geven. Meer info over Daemonia Nymphe kan u lezen via onderstaande links.

Deelnemende groepen:

Gladiatoren

viro07
Desmumhnach (B)

Romeinse legioensoldaten

100x50.05 copy
Legio XI Claudia Pia Fidelis (B)
Legio XXII Ave Bagacum (Fr)

Keltische stammen

100x50.07copy
Deuoxtonion (B)
Legia (B)
Atrebaten (B)
Keltische ambachtslui Archéosite van Aubechies(B)
Celtae Comatae(B)

De Gallische Hoeve (B)

 

Romeinse delicatessen
Taberna “Ad Felecem Felem” van Cavefelem

Romeinse burgers en ambachten
Legio XI (B)
Legio XXII (Fr)

Griekse krijgers
Spartiates (B)

IJzertijdspeelgoed
Ludi Romana

Naast de groepen zijn er ook verschillende individuele acts aanwezig.

SPECIAL ACT:  meer info vanaf september

Programma:

Begin september wordt een gedetailleerd programma op deze website geplaatst. Gezien het grote aanbod zal dit, buiten onvoorziene omstandigheden, stipt gevolgd worden. Tijdens of tussen de optredens kan u steeds terecht bij de groepen die op dat ogenblik niet aan de optredens deelnemen.

Links
Daemonia Nymphe
http://daemonianymphe-official.tumblr.com/
http://www.skopos.be/GrMuziek/Achtergrond/Biografie/daemonia_nymphe.html
http://www.darkentries.be/nl/cd-s/daemonia-nymphe-psychostasia/

Groepen
http://users.telenet.be/Desmumhnach/
http://www.legioxi.be/
www.ave-bagacum.forumgratuit.org
http://www.deuoxtonion.be/
http://legia-forum.org/
http://www.archeosite.be/?lang=nl
https://www.facebook.com/SpartiatesAgiadae?fref=ts

https://www.facebook.com/cavefelem2010?fref=