Wat is het Gallo-Romeins Weekend?

Een deel van de re-enactors op het GRW 2013.

Een deel van de re-enactors op het GRW 2013.

Wanneer heeft het GRW plaats?

Het Gallo-Romeins Weekend (GRW)  vindt plaats tijdens het eerste, volle, weekend van oktober. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1996 en vond jaarlijks plaats tot en met 1999. In 2000 waren er gemeenteraadsverkiezingen dat weekend en dus niet zo interessant om een GRW te organiseren. Omdat het evenement steeds groeide en de organisatie ervan veel meer tijd, energie en geld vroeg werd beslist om vanaf 2001 het GRW om de twee jaar te organiseren tijdens de onpare jaren.

 

Wie organiseert?

De vzw Viroviacum Romanum is de organisator en de bedenker van het concept.

 

Hoe ziet een GRW er uit?

Van bij het begin werd gekozen voor een kwalitatief en zo historisch correct mogelijk evenement. Dit belet niet dat er soms met een knipoogje naar het heden iets uitgewerkt wordt.

 

Er is een informatief gedeelte, dat hoofdzakelijk binnen doorgaat. Er zijn infostandjes, proefstandjes en onze taberna “Ovis Ridens” (het Lachende Schaap) waar Gallische ham, Romeinse hapjes, Romeinse en Keltische paté en nog ander lekkers kan doorgespoeld worden met Keltische mede, Romeinse Mulsum en Gallische biertjes.

 

Op het buitenterrein waant men zich terug in de IJzertijd. Romeinse en Keltisch re-enactors brengen je 2000 jaar en meer terug in de tijd. Je kan er wandelen in een Romeins legioenkampement, zien hoe Romeinse matrones zich opmaken, ontdekken wat de pot schaft, schrijven met een ganzenveer op papyrus en nog zo veel meer. In het Keltisch dorp zie je wolververs, spinners en wevers, smeden, houtbewerkers, edelsmeden,… .

 

Onze gastgroepen worden gekozen op hun ernst, kwaliteit en historisch correctheid. We zijn dan ook fier dat we al heel wat grote namen binnen de wereld van de IJzertijd re-enacting bij ons hebben gehad. Het is ook zo dat  een  paar groepen uit eigen land ontstaan zijn door het GRW of hun eerste optreden bij ons hadden.

 

Indien mogelijk (financieel en praktisch) proberen we ook een tentoonstelling aan het GRW te koppelen al dan niet in samenwerking met derden. Deze is dan ook nog te bezoeken na het GRW.

 

Wie was er al te gast?

Wij nodigden al verschillende topgroepen uit. Misschien een kort overzicht:

 

Romeinse legioenen:

Legio X Gemina (NL)
www.gemina.nl

Ave Bagacum (Fr)
www.ave-bagacum.forumgratuit.org

Römer Cohorte (D)
www.roemercohorte.de

Via Romana (Fr)
www.asso-viaromana.com

Legio XI Claudia Pia Fidelis (B)
www.legioxi.be

Ermine Street Guard
www.erminestreetguard.co.uk

 

Romeinse burgers en individuen:

 

Keltische stammen:

Archéosite van Aubechies           (B)
www.archeosite.be

Brigantia(GB)
www.ironage-history.com/brigantia

Omnia (is nu Paganfolkgroep)(NL)
http://www.worldofomnia.com/

Les enfants de Finn           (Fr)
www.enfantsdefinn.fr

Les Ambiani(Fr)
www.les-amiani.fr

Celtae Commatea(B)

Deuoxtonion (B)
http://www.deuoxtonion.be/

Legia – Ijzertijdforum
http://legia-forum.org/