Mulsum was een van de meest favoriete dranken uit de Romeinse Oudheid. Het was geen ‘terroirwijn” zoals bijvoorbeeld de huidige Medoc, Chablis,… maar een bewerkte wijn met honing en kruiden. Mulsum werd o.a. als aperitief gedronken maar werd ook aan soldaten geserveerd nadat ze een belangrijke veldslag gewonnen hadden.

Volgens sommige bronnen zouden de Oude Grieken al Mulsum kennen. De Romeinen hebben trouwens het maken van wijnen van de Grieken geleerd. Volgens de Romeinse schrijver Plinius zou Mulsum uitgevonden zijn door Aristaios, een figuur uit de Griekse mythologie. Hij wordt beschouwd als de eerste imker ter wereld.

Plinius verkondigt ook dat Mulsum een middel is om de jeugdigheid te bewaren. Wie regelmatig zijn brood in Mulsum doopt en het vervolgens eet, kan ontzettend oud worden. Wanneer de wijn van goede kwaliteit was zou die ook goed zijn voor de stoelgang. Men wordt er minder winderig van en je darmen raken niet verstopt.

De kwaliteit van de Mulsum was sterk afhankelijk van de wijn die men als basis gebruikte. Met oude gerijpte wijnen steeg de kwaliteit meestal en wanneer men dan nog een kwaliteitshoning gebruikte verkreeg men een top Mulsum.

Met bijzondere dank aan Manon van www.eetverleden.nl voor de inspiratie van de tekst