ROMEINSE WIJNGAARDZEGENING

Zaterdag 6 juli 2024 vanaf 14u, inkom gratis
Wijndomein Ravenstein, Kruisekestraat 296 Wervik

Iedereen is welkom op de Romeinse wijngaardzegening die plaats vindt op de eerste zaterdag van juli. Dit gebeurt tijdens de opendeurdagen van het wijndomein. Deze opendeurdagen starten om 10u, de Romeinse activiteiten vanaf 14u.

Romeinse animatie vanaf 14u.

 • Meet & greet met Gido Van Imschoot. Gido is o.a. een gerenommeerd wijnjournalist, en heeft titels als “Maître Sommelier en Vins de France, “Sommelier Wijnen van de wereld”, “Wereldwijnmeester” en “Advanced Certificate” bij de WSET, The Wine & Spirit Education Trust in Londen. Daarnaast is hij een graag gezien jurylid zoals o.a. bij de Gault&Millau wijngids. Hij is ook auteur van enkele boeken en geeft lezingen over Wijn bij de Romeinen. Je kan bij Gido terecht met al je vragen over de Romeinse wijnen. www.gidovanimschoot.be
 • Spellen en ‘volksspelen’ uit de Romeinse tijd. Speel enkele Romeinse spelletjes en ontdekt dat deze nog altijd gespeeld worden.
 • Kom meer te weten over en proef onze Vino Viro, een Romeinse aperitiefwijn gemaakt met Wervikse producten naar authentieke recepten van 2000 jaar geleden.
 • Heb je vragen hoe onze Romeinse voorouders leefden, stel gerust vragen aan onze Romeinse delegatie van Romeinse burgers en soldaten.
 • Tastbare geschiedenis bij Ester Schraven, archeologe en pottenbakster. Ester toont replica’s van Romeins aardewerk al dan niet met wijn geassocieerd. www.celiciaceramics.nl"
 • Pop-up tentoonstelling “Wijn bij de Romeinen”

Wijngaardzegening om 17u30.

Verzameling op het terras van het wijndomein om in stoet naar de wijngaard te trekken waar onze Romeinse priester Iorus Sarcophagus Ludens, samen met zijn hoge Romeinse gasten, de wijngaardzegening zal uitvoeren.

Romeinse maaltijd - Vanaf 18u30

Na de zegening kunnen de aanwezigen genieten op het wijnterras van onze Mulsum of een andere wijn van het wijndomein.

Er is ook de mogelijkheid om een Romeinse broodplank te bestellen. Wie ervan wil genieten moet deze wel op voorhand bestellen, zie meer info onderaan. Deze Romeinse maaltijd bestaat uit:

 • Romeins brood (Panis Quardratus)
 • Tapenade op basis van zeebaars
 • Acetaria (een salade van diverse groenten op wijnazijn)
 • Moretum (dipsaus op basis van een roomkaas)
 • Romeinse eieren met pijnboompitten
 • Mimosa van Rode poon (Mimosa is een salade op basis van roomkaas en hardgekookte eieren
 • Gerookte hesp van speenvarken met een roomsausje van vijgen

Kok van dienst is Osvaldo Di Giandomencio. Jarenlang traiteur met een eigen zaak, Kom Chez Toi, en start in juni met een eigen Pizza-zaak. Osvaldo heeft niet alleen Italiaanse roots, hij is ook heel geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn land. Bij familiebezoek in Italië staan bezoeken aan musea en archeologische sites steevast op het programma. Toen we enkele jaren terug aan hem vroegen om Romeinse gerechten te ‘reconstrueren’ was hij enorm enthousiast. Zowel de re coquinaria van Apicius als andere bronnen werden geraadpleegd om enkele gerechten uit te kiezen. Voor de wijngaardzegening werd gekozen voor een ‘koud’ aanbod en tijdens de editie van 2023 kende het aanbod veel bijval. Daarom werd er voor dezelfde formule gekozen.

Vooraf inschrijven

De Romeinse broodplank kost €25 p.p. is alleen verkrijgbaar mits vooraf in te schrijven vóór zaterdag 29 juni via info@viroviacum.be of telefonisch 056/31.1.18. De inschrijving is pas definitief na het ontvangen van het totale bedrag. Gelieve bij inschrijving zeker je naam en het aantal personen te vermelden. Het rekeningnummer is BE10 0012 6895 4404 van Viroviacum Romanum.